Послание на ДГ за м.септември 2016
Дата: 01.09.2016„Независимо какво правим, никога няма да постигнем траен прогрес, 
който да издигне хората от бедността,
освен ако не ги научим да четат и пишат и да имат основни познания по аритметика.
Никой дори не може да стъпи на най-ниското стъпало на икономическата стълбица без тези основни умения.“
Глен Кинрос, паст президент на РИ


              Уважаеми приятели,

Грамотността е способността на човека да идентифицира, да разбира, да интерпретира, да създава, да обменя и да общува. Тя е продължителен и непрекъснат процес на обучение и/или учене, който позволява на човека да постигне целите си, да развие знанията и потенциала си, както и да участва пълноценно в обществото, към което принадлежи. Неграмотността увеличава пропастта между онези, които са привилегировани и живеят в относителна сигурност, и ощетените и изтласканите в периферията, без работно място, живеещи в несигурност, изолирани и изключени от обществения живот.

В световен мащаб за 67 милиона деца образованието е недостъпно. Повече от 775 милиона младежи над 15 години са неграмотни. В България неграмотните над 9-годишна възраст са 112 778, а броят на тези, които никога не са посещавали училище, е 81 000, или 1.2% от населението, навършило седем и повече години.

Ротари Интернешънъл обръща сериозно внимание на този световен проблем чрез една от зоните на фокус на Фондация Ротари: „Основно образование и грамотност“. Нашите членове подкрепят образователни проекти, които предоставят технологии, обучение на учители или екипи за професионално обучение. Целта ни е да подпомогнем и укрепим капацитета на общностите в помощ на основното образование и грамотността. Новият проект на Ротари клуб Пловдив-ФилипополГрамотност чрез четене“ е подкрепен от Министерството на образованието и науката и Съюза на българските учители. Надявам се този проект да намери съмишленици и сред другите клубове и да се превърне в дистриктен.

Докато  съществуват  мисията  и  мотото  на  Ротари,  винаги трябва да се отзоваваме на необходимостта от промяна. Част от бъдещата  ни  задача  като  ротарианци  е  да  знаем  потребностите на нашата организация и на общностите, на които служим, като непрекъснато подобряваме своята информираност за това „Какво е Ротари?

През месец август посетих Ротари клубовете Благоевград-Център, Гоце Делчев, Сандански, Банско-Разлог, Шумен, Варна-Евксиноград, Провадия, Тутракан и Силистра. В клубовете има приятелство, мотивация, добронамереност,  устрем и настроение за промяна.

На 5 септември ще се проведе традиционният турнир по плажен волейбол. Нека се присъединим към спортния празник на  РК Несебър. Почивните дни, прекарани заедно с приятели в игри и забавления, минават неусетно.

На 22 септември  ще се проведе традиционният Ротари маратон – обиколка на язовир „Батак“, с първо издание през 2006 г. Маратонът е наследник на туристическата обиколка “Алеко” с над 30-годишна традиция. Организира се в чест на Деня на независимостта на България от Ротари клубовете Пазарджик, Пазарджик-Бесапара, Панагюрище, Велинград и Пловдив-Филипопол. Основна цел на спортното събитие е здравословният начин на живот и ползите от него.

Приятели,
Известният мислител по теория на управлението и бизнес мениджмънт Питър Дракър е казал: „Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството“.  Нека  помислим за нашето „утре“, като присъединим повече хора към Ротари и заедно направим промяната.
                                                                                                                                                     Септември 2016
Ваш в Ротари,
Димитър Димитров
Дистрикт гуверньор Д-2482

грамотност , образование

Последните 10 новини

» 20 светещи знака са поставени на пешеходни пътеки в Ловеч
» За миналите кампании и дейността на Ротари клуб Свищов, разказа в интервю Марияна Иванова, председател на Управителния съвет на клуба
» Баскетболен празник събра 130 деца в Русе
» Рекордните 34000 лв. събра Ротари клуб Севлиево
» "Народните будители и Аз"-РК Айтос
» Почти 7 000 лева бяха събрани по време на Пролетния бал на Ротари Клуб Нова Загора.
» Рожден ден на Ротари клуб Несебър
» Ротари клуб Стара Загора - Берое отбеляза 150 годишнината от рождението на Пол Харис
» Интерактивни дъски - Дарение за училищата от РК Добрич
» ПЕТС Интеракт Русе 2018